æblemost

Du skal bruge: 
En flaske spumante fx: Champagne, prosecco eller asti

Gløgg:
0,5 liter lækkert æblemost.
0,5 liter opblandet hyldeblomstsaft
5 tørrede stjerneanis
10 tørrede nelliker
3 stænger tørret kanel
1 økologisk appelsin
100 g frisk ingefær
1 chili





Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Æblemost og opblandet hyldeblomssaft hældes i en gryde. Krydderierne tilsættes sammen med appelsin og ingefær i skiver og den hele chili. Gløggen bringes i et hurtigt opkog og stilles derefter til afkøling i køleskabet natten over, hvor den også trækker smag. Jo længere tid den står, jo mere smag får den.
Drinken serveres i champagneglas med halv gløgg og halv spumante. Pynt evt. med en skive appelsin.

Drinken kan også serveres alkoholfrit med danskvand i stedet for spumante.

opskrift tilføjet af Dennis Hensel Mon, 11/12/2017 - 14:57


Du skal bruge: 
2 mellemstørrelses løg
2 fed hvidløg
1 hønsebouillon og 5 dl vand
2 gulerødder
1/2 spsk spidskommen
1 spsk paprika
1/2 tsk gurkemeje
1/2 tsk chili
1 bundt bredbladet persille
200g røde linser
1 dåse hakkede tomater
3 dl æblemost

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Skær løg og hvidløg i grove stykker og kom dem i en blender. 
Opløs bouillonterningen i de 5 dl kogende vand. 
Kom alle krydderierne i blenderen sammen med cirka 1 dl af hønsebouillonen. Blend det hele til en fin løgmasse. 
Skyl persillen og hak det groft. 
Kom lidt olie i en gryde. Tilsæt løgmassen og halvdelen af persillen. Lad det svitse et par minutter og nyd duften. 
Riv gulerødderne. Skyl linserne i vand.
Tilsæt begge dele til gryden sammen med de hakkede tomater, resten af bouillonen samt æblemosten.
Lad det småsimre i 45 minutter. Inden servering tilsættes den anden halvdel af persillen og simrer med et par minutter.  
 
Tip: Man kan også tilsætte andre rodfrugter såsom patinak og persillerod.
Og hvis man ønsker en suppe med mere væde kan man tilsætte et par dl vand mere til bouillonen. 
 
Inspireret af opskriften Kaliffens Linsesuppe fra bogen Meyers Simremad

opskrift tilføjet af Lene Bek Jørgensen Mon, 09/01/2017 - 19:41


Du skal bruge: 
250 g svampe efter eget valg
2 fed hvidløg
2 skalotteløg
4 kviste timian
2 dl hvidvin
300 g risottoris/grødris
200 g hokkaido
2 dl æblemost
4-5 dl bouillon/fond
½ citron
100 g parmesanost
Evt. ristede græskarkerner

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

 
-   snit hvidløgene og skalotteløgene fint
-   svits det i olie sammen med timian
-   hak svampe og steg dem med i nogle minutter
-   tilsæt da risene og lad også dem stege med i nogle minutter
-   fjern frugtkødet fra hokkaidogræskaret, hak det fint og tilsæt det til gryden
-   tilsæt hvidvin og lad risene absorbere den og alkoholen dampe af
-   tilsæt æblemost
-   tilsæt nu bouillon lidt af gangen og lad risene opsuge væsken, før der tilsættes nyt
-   bliv ved indtil risene er tilberedt, men stadig har bid (ca. 15-20 min.)
-   pres citronsaft i
-   riv parmesanosten og vend den i risottoen
-   smag til med salt og peber
-   server og pynt evt. med ristede græskarkerne

opskrift tilføjet af Anna Kirkeby Tue, 11/10/2016 - 21:28


Du skal bruge: 
Ingefærbase (ginger bug)
7x1 spsk fintrevet frisk ingefær
7x1 spsk sukker
7x1/2 dl vand

Sodavand
1,4 l æblemost
1 tsk sukker
1/2 dl siet ingefærbase

Fremgangsmåde: 

Ingefærbase (ginger bug)

Bland 2 spsk fintrevet frisk ingefær og 2 spsk sukker med 1 dl vand i et glas med løst låg (så den luft der dannes, kan komme væk.) Basen skal stå og gære i stuetemperatur. De næste 5 dage tilsættes hver dag 1 spsk fintrevet ingefær, 1 spsk sukker og 1/2 dl vand og så skal det røres rundt. Hvis ingefærbasen bobler godt og grundigt, er den klar til brug. Man kan derefter sætte den i køleskabet, hvis man ikke skal bruge den så tit, så skal den bare ha' sukker og ingefær en gang om ugen. Den tages ud i stuetemperatur 1/2 dag inden brug.

Sodavanden

Æblemost, sukker og ingefærbase hældes på en ren 1 1/2 l plastikflaske. Flasken skal stå i stuetemperatur i 1-2 døgn. Ingefærbasen starter en gæring og fordi flasken er lukket, tvinges luften til at blive i væsken og bliver til sodavandens bobler. Når plastikflasken er hård af trykket indefra, er sodavanden færdig. Sæt den straks i køleskabet og drik den i løbet af de næste par dage. Der vil være lidt bundfald fra gæringen. Det kan man enten drikke eller smide ud, alt efter temperament og smag.

Man skulle kunne lave naturgæret sodavand af al slags saft og saftevand, så længe det indeholder naturlig eller tilsat sukker, som skal bruges i gæringsprocessen. Hvis man vil have mere ingefærsmag kan man bruge 1 dl ingefærbase.
 

 

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Sat, 14/05/2016 - 16:25