gulerødder

Du skal bruge: 
Stir fry
• 300 gram nudler (risnudler, hvedenudler, sobanudler…)
• ½ fennikel
• 250 gram rød spidskål (eller almindelig spidskål)
• 200 gram gulerødder
• 5 forårsløg
• 250 gram tofu
• 2 fed hvidløg
• 1 spsk. smagsneutral olie
• 1 spsk. sesamolie

Sauce
• 1 dl. vand
• 4 spsk. sojasauce
• 1 spsk. sesamolie
• 3 spsk. æbleeddike eller risvinseddike
• 3 spsk. tomatpuré
• 1½ spsk. sukker
• 2 spsk. majsstivelse
• 3 tsk. finthakket ingefær
• 2 presset fed hvidløg
• 2 tsk. chiliflager

Toppings
• Frisk koriander
• Ristede sesamfrø

Antal personer: 
4-6
Fremgangsmåde: 

Sauce: Pisk majsstivelse sammen med vandet i en skål og pisk derefter de resterende ingredienser i blandingen.
Stir-fry: Skær tofuen i tern på 1½x1½ cm, hak hvidløgsfeddene og snit de andre grøntsager fint. Det ser pænest ud, hvis forårsløgene og gulerødderne snittes i en skrå vinkel, men det betyder ikke noget for smagen.
Opvarm olien i en wok (eller på en stor pande, hvis du ikke har en wok) med fuld knald på varmen. Steg nu grøntsagnene og tofuternene i olien i ca. fem minutter. Undgå at røre rundt i blandingen konstant, der må gerne komme nogle let brændte områder. Kog nudlerne efter anvisningen på pakken og skyl dem herefter i koldt vand. Kom nudler og sauce op i wokken og vend det hele godt sammen. Saucen vil hurtigt tykne, og når det er sket, slukkes der for varmen. Server med ristede sesamfrø og friske korianderblade.  
 

opskrift tilføjet af Mau Lindow Sun, 05/08/2018 - 09:00


Du skal bruge: 
• 400 gram frisk pasta
• 2,5 dl. sojafløde
• 1 squash
• 200 gram gulerod
• 2 skalotteløg
• 1 stor håndfuld ramsløg
• 1 spsk. olivenolie
• 1 spsk. citronsaft
• ½ tsk. salt og peber

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Flæk squashen på langs og snit gulerødder, squash og løg fint. Opvarm olien på en pande og steg grøntsagerne med salt og peber i ca. 5 minutter.
Kog pastaen efter anvisningen på pakken.
Når grøntsagerne er stegt, tilsættes grofthakket ramsløg, citronsaft og pasta, og der slukkes for komfuret.
Rør blandingen sammen og smag til med salt og peber.
Velbekomme!

opskrift tilføjet af Mau Lindow Mon, 02/04/2018 - 13:31


Du skal bruge: 
Porresuppe med ærter
• 2 store porrer (300 gram)
• 100 gram grønne ærter
• 8 dl. grøntsagsbouillon
• 1,5 dl. sojafløde
• 1 spsk. olivenolie
• 1 spsk. citronsaft
• ½ tsk. friskkværnet sort peber

Bagte gulerødder
• 500 gram gulerødder
• 1½ spsk. olivenolie
• 1 spsk. æbleeddike
• 1 tsk. sukker
• ½ tsk. chilipulver
• ½ tsk. fint salt

Myntepesto
• 1 dl. smagsneutral olie
• 1 bundt mynte
• 50 gram cashewnødder
• 1 spsk. citronsaft
• 3 spsk. vand
• 1 fed hvidløg
• 1/3 tsk. fint salt

Antal personer: 
2-3
Fremgangsmåde: 

Myntepesto: Lad cashewnødderne ligge i blød i koldt vand i 3 timer. Hæld herefter vandet fra. Blanchér mynten med stilke i 45 sekunder. Læg den så kort i isvand for at stoppe tilberedningen. Dup mynten tør med køkkenrulle og kom den i en kraftig blender sammen med de resterende ingredienser. Blend i et par minutter, til pestoen er helt glat.

Bagte gulerødder: Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Rens gulerødderne men lad gerne skrællen blive på. Skær dem i aflange stykker med en tykkelse på ca. 1 cm. Vend dem sammen med chilipulver og de resterende ingredienser, læg dem på en bageplade og bag dem i 15 minutter. Vend dem så på pladen og bag i yderligere 10-15 minutter.

Suppe: Snit porrerne, inklusiv den grønne top, i skiver med en tykkelse på 2 cm. Opvarm olivenolien i en gryde og steg porrerne i et par minutter ved høj varme. Tilsæt herefter ærter, bouillon, salt og peber og lad suppen koge under låg i 10 minutter. Hæld nu fløde og citronsaft i suppen og blend den med en stavblender. Smag til med salt. Server suppen med de bagte gulerødder og myntepesto.

Velbekomme!

opskrift tilføjet af Mau Lindow Sat, 10/03/2018 - 16:26


Du skal bruge: 
Feijoada
• 1 dåse sorte bønner (240 gram)
• 200 gram røget tofu*
• 130 gram vegansk chorizopølse*
• 200 gram lilla gulerod (eller almindelig gulerod)
• 1 lille porre
• 3 fed hvidløg
• 1 rød chili (med eller uden kerner)
• 1 bundt frisk persille
• 3 spsk. olivenolie
• 1 spsk. æblecidereddike
• 1 grøntsagsbouillonterning
• 1½ tsk. knust spidskommen
• ca. ½ tsk. fint salt
• ½ liter vand

Andet
• Ris til 4 personer
• Evt. friterede bananstykker og stærk chilisauce

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Skær tofuen i tern på ca. 1x1 cm og skær pølsen i skiver. Kom tofu og chorizo på en pande med 2 spsk. olivenolie og hakket hvidløg, og lad dem stege i ca. 5 minutter, til tofuternene har fået en let sprød overflade. Drys med en smule fint salt.
Fjern chorizo og tofu fra panden og tilsæt 1 spsk. olivenolie samt finthakket porre, gulerod og chili. Steg disse i 5 minutter sammen med spidskommen. Tilsæt så de drænede sorte bønner, eddike, vand og bouillon. Blend kortvarigt med en stavblender; der skal være en del hele bønner tilbage, det er blot for at tykne saucen. Alternativt kan der bruges meljævning.
Tilsæt nu tofu og chorizo og lad hele blandingen koge uden låg i 5 minutter. Hak persille og rør det i retten før servering. Smag til med salt.
Server retten med kogte ris til 4 personer.

* Begge dele kan købes i helsekostbutikker og velassorterede supermarkeder som f.eks. SuperBrugsen.

Mere info:
Den brasilianske feijoada laves traditionelt med forskellige slags kød; skinke, bacon og chorizo. I den veganske version er disse erstattet af røget tofu og vegansk chorizo.
Hvis du ønsker at gøre retten endnu mere traditionel, kan der serveres friterede bananstykker som tilbehør: Skær en banan i skiver på ca. 3 cm. Vend skiverne i sojamælk, så i rasp, sojamælk og rasp igen. Steg dem i smagsneutral olie til raspen er gylden.
Feijoada kan desuden serveres med stærk chilisauce ved siden af.

Velbekomme!

opskrift tilføjet af Mau Lindow Thu, 15/02/2018 - 14:26


Du skal bruge: 
Tærtedej:
• 2 dl. grahamsmel
• 2 dl. hvedemel
• ½ dl. sesamfrø
• 1 dl. plantemargarine (alternativt: smagsneutral solsikkeolie)
• 1 tsk. groft salt
• 0,7 dl. vand

Tærtefyld:
• 3 store porrer
• 2 spsk. olivenolie
• ½ tsk. fint salt
• ½ tsk. friskkværnet sort peber

• 1 bæger yoghurt af mærket Sojade (400 ml)
• 1 tsk. tørret timian
• 1/3 tsk. karry
• 1 tsk. dijonsennep
• ½ tsk. fint salt

Råsyltede gulerødder
• 200 gram gulerødder
• 2 dl. æblecidereddike
• 1 tsk. fint salt
• 3 spsk. sukker
• 1 fed hvidløg, finthakket

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Gulerødder: Rør eddike, salt, sukker og hvidløg sammen i en skål. Skræl gulerødderne. Skær dem i skiver eller brug gulerodsskrælleren til at skrælle dem i tynde strimler. Kom stykkerne ned i marinaden og sørg for, at de alle er dækket. Lad dem trække i køleskabet i mindst 1 time før servering.

Tærte: Rør en dressing sammen af yoghurt, timian, karry, sennep og ½ tsk. salt. Lad dressingen trække i køleskabet mens dejen laves og porrerne steges.
Tænd for ovnen på 200 grader. Ikke varmluft.
Rør de tørre ingredienser til tærtedejen sammen. tilsæt herefter margarine/olie og ½ dl. vand. Tilsæt den sidste smule vand, 0,2 dl, hvis dejen ikke kan samles uden. Smør en tærteform med en smule margarine eller olie. Tryk nu tærtedejen ud i formen og prik den med en gaffel. Bag dejen i midten af ovnen i 15 minutter.
Rens porrerne og skær dem i 1 cm tynde skiver. Kom dem på en pande sammen med olivenolie, salt og peber og lad dem stege ved høj varme i 7 minutter, til de er faldet lidt sammen men stadig har en smule bid.
Fordel porrestykkerne på den forbagte dej og hæld herefter yoghurtdressingen over, så porrerne er dækket af et jævnt lag dressing (ønsker du ikke at dressingen skal ligge øverst på tærten, kan du blande porrerne sammen med dressingen og så komme det sammenblandede fyld i tærteformen). Skru ned for ovnvarmen til 175 grader og bag tærten i 45 minutter.

Tip: Mange andre grøntsager kan råsyltes på samme måde som gulerødderne. Har du squash, agurk, rød peber, græskar, blomkål, rødløg eller andre grøntsager liggende, kan disse på lignende måde skæres i mindre stykker og syltes. Der kan evt. tilsættes en kanelstang, laurbærblade, peberkorn, chili, nelliker eller andre smagsgivere til syltemarinaden.

opskrift tilføjet af Mau Lindow Sat, 27/01/2018 - 16:18


Du skal bruge: 
400g fintsnittet hvidkål
400g revet gulerod
200g porrer i skiver
4 fed hvidløg pressede
salt og peber
400g hakket oksekød
2 tsk cajun krydderi
½ tsk stødt spidskommen
½ tsk stødt korriander
½ tsk cayenne peber
olie til stegning

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Varm olie på panden og svits de revne gulerødder og den fint snittede hvidkål i et par minutter. Steg gerne af flere omgange så det er nemmere at håndtere.
Put den stegte kål og gulerødder i et ildfast fad.
Varm olie på panden og svits hvidløg og porrer. Tilsæt det hakkede oksekød og steg til det er brunt. Vend herefter de øvrige krydderier i og lad det stege et par minutter. 
Vend herefter kødet sammen med kål og gulerødder og sæt det ildfaste fad i ovnen på 200 grader.
Vend lidt rundt i retten efter 20 minutter og tag retten ud efter 40 minutter i ovnen.

opskrift tilføjet af Susanne Kolle Mon, 27/02/2017 - 19:02


Du skal bruge: 
6 gulerødder af assorterede farver
2 mellemstore beder (her en gul bede og en bolchebede)
1 lille rødkål (godt en knytnæve)
½ dl mayonaise
1 spsk æblecidereddike
2 spsk sukker
1 tsk salt

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Riv gulerødder og beder. Snit rødkålet fint.
Bland indgredienserne til dressing og rør den sammen med grøntsagerne.
Her serveret i wraps med kogte sorte bønner, men du kan parre vinterslawen med lige præcis det du har lyst til.

opskrift tilføjet af Susanne Kolle Mon, 27/02/2017 - 18:52


Du skal bruge: 
6 gulerødder (evt. assorterede farver som her)
3 mellemstore rødbeder
½ kg jodskokker
2 porrer
½ liter solsikkeolie (eller ande olie med højt rygepunkt som kan bruges tli at frittere i)
250 g båndpasta

Antal personer: 
2-4
Fremgangsmåde: 

Skrub jordskokkerne og skær dem i mindre mundrette stykker.
Kog jordskokkerne i 5 minutter og hæld vandet fra.
Varm olien op i en pande og put jorskokkerne forsigtigt i olien, når den er varm (det er den når det syder og bobler hvis man drypper et par dråber vand i olien).
Når jordskokkerne er gyldne tages det op af olien og lægges til at dryppe af på køkkenrulle samt drysses med salt.
Riv rødbeder og gulerødder. Skær porre i ringe.
Steg grøntsagerne på panden og smag til med salt og peber mens pastaen koger.
Bland herefter grønt og pasta og put jorskokkerne ovenpå før der serveres.

opskrift tilføjet af Susanne Kolle Sun, 05/02/2017 - 13:27


Du skal bruge: 
2 mellemstørrelses løg
2 fed hvidløg
1 hønsebouillon og 5 dl vand
2 gulerødder
1/2 spsk spidskommen
1 spsk paprika
1/2 tsk gurkemeje
1/2 tsk chili
1 bundt bredbladet persille
200g røde linser
1 dåse hakkede tomater
3 dl æblemost

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Skær løg og hvidløg i grove stykker og kom dem i en blender. 
Opløs bouillonterningen i de 5 dl kogende vand. 
Kom alle krydderierne i blenderen sammen med cirka 1 dl af hønsebouillonen. Blend det hele til en fin løgmasse. 
Skyl persillen og hak det groft. 
Kom lidt olie i en gryde. Tilsæt løgmassen og halvdelen af persillen. Lad det svitse et par minutter og nyd duften. 
Riv gulerødderne. Skyl linserne i vand.
Tilsæt begge dele til gryden sammen med de hakkede tomater, resten af bouillonen samt æblemosten.
Lad det småsimre i 45 minutter. Inden servering tilsættes den anden halvdel af persillen og simrer med et par minutter.  
 
Tip: Man kan også tilsætte andre rodfrugter såsom patinak og persillerod.
Og hvis man ønsker en suppe med mere væde kan man tilsætte et par dl vand mere til bouillonen. 
 
Inspireret af opskriften Kaliffens Linsesuppe fra bogen Meyers Simremad

opskrift tilføjet af Lene Bek Jørgensen Mon, 09/01/2017 - 19:41


Du skal bruge: 
1 høne
3 l kogevand (suppe)
1 spsk kokosolie
1 stort løg
1 tsk karry
1 1/2 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander (frø)
2-3 cm frisk ingefær
3 cm frisk gurkemeje
5 fed hvidløg
1 chili
4 gulerødder
2 persillerødder
2 1/2 dl røde linser
Salt

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Hønen skylles og koges i saltet vand til den er mør, ca 2 timer. Den køles ned i kogevandet (suppen) og kødet pilles af skroget. Suppen gemmes. Fortvivl ikke over den ret beskedne mængde kød. Der er masser af kraft og smag i suppen. Gulerødder og persillerod skæres i tern. De røde linser skylles i koldt vand.

Løg, hvidløg, spidskommen, koriander og karry svitses i kokosolien. Tilsæt 3 l suppe, chili, ingefær, gurkemeje, gulerødder, persillerod og røde linser. Hvis der ikke er nok suppe, spædes den op med vand. Suppen simre i 1/2 time til linserne er udkogte og smages derefter til med salt. Hønsekødet skæres i tern og varmes til sidst i suppen. Mulligatawny suppen serveres med frisk koriander og nanbrød eller madbrød http://www.aoff.dk/opskrifter/madbroed
 

 

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Sun, 15/05/2016 - 20:58