hvidkål

Du skal bruge: 
Kålsalat
• 250 gram hvidkål
• 12 flowersprouts (kan udelades)
• ½ rød peberfrugt
• 1 spsk. olivenolie
• 2 spsk. citronsaft
• 2 tsk. sukker
• 2 tsk. dijonsennep
• 1/3 tsk. salt

Bagte jordskokker
• 250 gram jordskokker
• 1½ spsk. olivenolie
• 1 tsk. tørret timian
• 1 fed hvidløg, presset
• ½ tsk. fint salt
• ½ tsk. friskkværnet sort peber

Antal personer: 
2-4
Fremgangsmåde: 

Bagte jordskokker: Tænd for ovnen på 200 grader varmluft. Skræl jordskokkerne og skær dem i tynde skiver, ca. 3 mm. Kom dem i en skål og bland dem med de resterende ingredienser. Læg jordskokkerne på en bageplade beklædt med bagepapir, så ingen ligger oven på hinanden. Bag dem i 15-17 minutter til kanterne er let gyldne.

Kålsalat: Snit hvidkålen fint. Skær enderne af de små flowersprouts og bræk, eller skær, dem i mindre stykker. Skær peberfrugten i tynde skiver. Kom grøntsagerne i en skål sammen med de resterende ingredienser. Massér kålsalaten i et minuts tid, så hvidkålen bliver blødgjort en smule. Smag til med salt.

Server kålsalaten med de bagte skiver af jordskokker ovenpå. Drys evt. med nogle ristede kerner eller nødder.

opskrift tilføjet af Mau Lindow Sat, 17/02/2018 - 09:52


Du skal bruge: 
400g fintsnittet hvidkål
400g revet gulerod
200g porrer i skiver
4 fed hvidløg pressede
salt og peber
400g hakket oksekød
2 tsk cajun krydderi
½ tsk stødt spidskommen
½ tsk stødt korriander
½ tsk cayenne peber
olie til stegning

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Varm olie på panden og svits de revne gulerødder og den fint snittede hvidkål i et par minutter. Steg gerne af flere omgange så det er nemmere at håndtere.
Put den stegte kål og gulerødder i et ildfast fad.
Varm olie på panden og svits hvidløg og porrer. Tilsæt det hakkede oksekød og steg til det er brunt. Vend herefter de øvrige krydderier i og lad det stege et par minutter. 
Vend herefter kødet sammen med kål og gulerødder og sæt det ildfaste fad i ovnen på 200 grader.
Vend lidt rundt i retten efter 20 minutter og tag retten ud efter 40 minutter i ovnen.

opskrift tilføjet af Susanne Kolle Mon, 27/02/2017 - 19:02


Du skal bruge: 
Hvidkål
Balsamicoeddike


Fremgangsmåde: 

Hvidkålen snittes meget fint og overhældes med en god balsamicoeddike og serveres med det samme.

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Fri, 22/04/2016 - 22:11


Du skal bruge: 
1-2 gulerødder
1 pastinak eller persillerod, alternativt et stykke selleri
1-2 blade hvidkål eller rødkål, alternativt en håndfuld rosenkål eller et par stilke grønkål
1-2 æbler
½ citron eller appelsin

Fremgangsmåde: 

Kålen snittes fint og gulerødder, pastinak og æbler rives groft. Blandes med saft og fintrevet skal af citrusfrugten.

Boost salat med en håndfuld bønnespirer og drys med en håndfuld tørristede kerner (solsikke, sesam, græskar) eller nødder (hassel, mandel, valnød, pinjekerner). Hæld en sjat god olie over ved servering.

/Fenja

 

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Sun, 11/10/2015 - 22:14


Du skal bruge: 
½ hvidkål
2-3 løg eller 2 porrer
2 fed hvidløg
350 g hakket okse
Olivenolie
½ dl vand
1 dåse kokosmælk (400 ml)
Karry
Paprika
Salt
Peber

Antal personer: 
3-4
Fremgangsmåde: 

Kålen snittes i tern, ca. ½ x ½ cm. Løg/porrer snittes i tern eller ringe, hvidløg snittes fint.
Karryen svitses i olien, mængden afhænger af hvor stærk en karry du bruger. Kødet svitses sammen med karryen og løg tilsættes når kødet er brunet. Tilsæt kålen og skru ned på lavt blus. Tilsæt vand og paprika og læg låg på panden eller gryden. Retten simrer i en halv times tid, til kålen er mør og lækker.
Tilsæt kokosmælk og smag til med salt og peber. Hvis sovsen virker for tynd, så jævn den med maizenamel rørt op i lidt vand.

Server med fuldkornsris og en god råkostsalat eller brød. 

Retten kan tilberedes med bønner eller kikærter i stedet for kød. En rest kogt eller stegt kød, eks. okse, lam eller fjerkræ, kan også bruges. Kødet skal dog ikke i før de sidste 10 minutter, hvis det er færdigstegt på forhånd.
Hvis du er til stærke retter, så tilføj chili. Ingefær gør sig også godt i retten.

/Fenja

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Sun, 11/10/2015 - 21:51


Du skal bruge: 
1/4 hvidkål
2-3 spsk tranebærsyltetøj

Fremgangsmåde: 

Hvidkålen snittes i fine strimler enten på rivejernet eller med en ostehøvl og vendes i syltetøjet. I stedet for tranebærsyltetøj kan man bruge Søbogaards Nordlys Marmelade. Kan bruges som tilbehør til steg, vildt eller nøddepate, men er også god som dessertsalat.

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Mon, 25/05/2015 - 22:04


Du skal bruge: 
400 g hvidkål (jeg syntes godt den kan tage 600 g)
500 g hakket svinekød (alternativ oksekød)
1 spsk rasp
1 æg
1 fed hvidløg
2 spsk tamari
1 stk. salt
ca. 3½ dl. mornaysovs (den færdigkøbte)

Fremgangsmåde: 

Snit hvidkålet fint og kom det i kogende let-saltet vand 3 min. Lad det dryppe af, mens du blander farsen af de øvrige ingredienser (med undtagelse af mornaysovsen).

Her efter lagvis: Tykt lag hvidkål tyndt lag fars, mornaysovs. Jeg kommer alt hvidkålen i et ildfast fad, og ligger farsen øverst, hælder mornaysovsen over.... vær obmærksom på at hvis man kommer en hel ½ l. i bliver det for kvalm at spise......

Bages i ovnen 35. min på 200 grader.

Kathrine

opskrift tilføjet af anonym Sun, 03/07/2011 - 20:35