jordskokker

Du skal bruge: 
Kålsalat
• 250 gram hvidkål
• 12 flowersprouts (kan udelades)
• ½ rød peberfrugt
• 1 spsk. olivenolie
• 2 spsk. citronsaft
• 2 tsk. sukker
• 2 tsk. dijonsennep
• 1/3 tsk. salt

Bagte jordskokker
• 250 gram jordskokker
• 1½ spsk. olivenolie
• 1 tsk. tørret timian
• 1 fed hvidløg, presset
• ½ tsk. fint salt
• ½ tsk. friskkværnet sort peber

Antal personer: 
2-4
Fremgangsmåde: 

Bagte jordskokker: Tænd for ovnen på 200 grader varmluft. Skræl jordskokkerne og skær dem i tynde skiver, ca. 3 mm. Kom dem i en skål og bland dem med de resterende ingredienser. Læg jordskokkerne på en bageplade beklædt med bagepapir, så ingen ligger oven på hinanden. Bag dem i 15-17 minutter til kanterne er let gyldne.

Kålsalat: Snit hvidkålen fint. Skær enderne af de små flowersprouts og bræk, eller skær, dem i mindre stykker. Skær peberfrugten i tynde skiver. Kom grøntsagerne i en skål sammen med de resterende ingredienser. Massér kålsalaten i et minuts tid, så hvidkålen bliver blødgjort en smule. Smag til med salt.

Server kålsalaten med de bagte skiver af jordskokker ovenpå. Drys evt. med nogle ristede kerner eller nødder.

opskrift tilføjet af Mau Lindow Sat, 17/02/2018 - 09:52


Du skal bruge: 
Pizzadej
• 500 gram hvedemel
• 250 gram grahamsmel
• 20 gram gær
• 2 spsk. olivenolie
• 1 tsk. fint salt
• 1 spsk. sukker
• 5 dl. vand

Pizzafyld
• 500 gram jordskokker
• 1 rød peberfrugt
• 2 spsk. olivenolie
• 1 stærk rød chili
• 1 tsk. paprika
• 2/3 tsk. fint salt
• 100 gram valnødder

Timian-aioli
• 1 dl. sojamælk*
• 2 dl. smagsneutral solsikkeolie
• 1 spsk. citronsaft
• 1 fed hvidløg
• 1 tsk. tørret timian
• ½ tsk. dijonsennep
• 1/3 tsk. fint salt

Antal personer: 
4-8
Fremgangsmåde: 

Pizzadej: Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt, sukker og olie og rør rundt. Tilsæt nu melet og ælt dejen i 5 minutter. Lad den hæve et lunt sted, under et fugtigt viskestykke, i 2 timer.

Timian-aioli: Hæld sojamælken i et blenderglas og blend med citronsaft, hvidløg, sennep, salt og timian i ca. 20 sekunder. Olien skal tilsættes langsomt, i en tynd stråle, mens der blendes med en stavblender. Langsomt tykner mayonnaisen. Alternativt kan der tilsættes 1½ dl. olie i stedet for 2 dl., hvis der ønskes en tyndere konsistens.
Lad gerne dressingen trække i mindst en times tid før servering så smagen af timian trænger ordentligt igennem.

Pizzafyld: Vask jordskokkerne grundt og skær dem i skiver på 2-3 mm. Skær peberfrugten i små tern. Rør en dressing sammen af finthakket chili, paprika, salt og olie. Vend nu jordskokker og peberfrugt i olieblandingen. Hak valnødderne groft og rør dem sammen med resten.

Pizza: Tænd for ovnen på 200 grader varmluft. Del pizzadejen i to, rul hver dejklump ud og læg dem på hver sin bageplade beklædt med bagepapir. Fordel jordskokblandingen jævnt på de to pizzaer. Bag pizzaerne i 20-25 minutter. Når de er færdige fordeles en passende mængde timian-aioli på dem. Dette kan med fordel gøres med en dressingflaske, hvis du har sådan én liggende.

Velbekomme!

* Sojamælken kan ikke erstattes af andre typer mælk.

opskrift tilføjet af Mau Lindow Thu, 01/02/2018 - 16:40


Du skal bruge: 
• 300 gram jordskokker
• 1 dåse kikærter (240 gram)
• 6 spsk. smagsneutral olie
• 1 spsk. lys tahin
• 1 spsk. citronsaft
• 1 spsk. æblecidereddike
• 1 bundt persille
• 1 fed hvidløg
• 1 tsk. fint salt

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Tænd for ovnen på 200 grader varmluft.
Skræl jordskokkerne, skær dem i både og vend dem i 1 spsk. olie og 1/3 tsk. salt. Bag dem i 20 minutter.
Lad dem køle af og blend dem herefter med halvdelen af persillen og de resterende ingredienser. Smag til og server med hakket persille og paprika.

Velbekomme!

opskrift tilføjet af Mau Lindow Tue, 30/01/2018 - 11:25


Du skal bruge: 
6 gulerødder (evt. assorterede farver som her)
3 mellemstore rødbeder
½ kg jodskokker
2 porrer
½ liter solsikkeolie (eller ande olie med højt rygepunkt som kan bruges tli at frittere i)
250 g båndpasta

Antal personer: 
2-4
Fremgangsmåde: 

Skrub jordskokkerne og skær dem i mindre mundrette stykker.
Kog jordskokkerne i 5 minutter og hæld vandet fra.
Varm olien op i en pande og put jorskokkerne forsigtigt i olien, når den er varm (det er den når det syder og bobler hvis man drypper et par dråber vand i olien).
Når jordskokkerne er gyldne tages det op af olien og lægges til at dryppe af på køkkenrulle samt drysses med salt.
Riv rødbeder og gulerødder. Skær porre i ringe.
Steg grøntsagerne på panden og smag til med salt og peber mens pastaen koger.
Bland herefter grønt og pasta og put jorskokkerne ovenpå før der serveres.

opskrift tilføjet af Susanne Kolle Sun, 05/02/2017 - 13:27


Du skal bruge: 
500 g jordskokker
500 g blandede grøntsager, eks. kartofler, selleri, pastinakker, porrer, løg
2 fed hvidløg eller mere efter temperament
1 liter bouillon
1/4 l fløde (piske-, kaffe-, soyafløde)
1 citron

Antal personer: 
3-4
Fremgangsmåde: 

Grøntsagerne renses, skæres i mindre stykker og koges i bouillonen sammen med hvidløg. Når grøntsagerne er møre, blendes de med stavblender og smages til med salt, peber og fløde. Når gryden er taget af varmen, tilsættes saften fra en citron og suppen serveres.

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Fri, 22/04/2016 - 18:46


Du skal bruge: 
rødbeder
kartofler
jordskokker
persillerod
pastinakker

Fremgangsmåde: 

Fremgangsmåden her...
Almindelig pizzadej laves – efter den opskrift man nu bedst kan lide. Fx /opskrifter/kartoffelpizza
Rodfrugterne skæres i tynde skiver (hvis man har et mandolinjern, er det langt det nemmeste). Alle rodfrugter kan blandes eller man kan lave en hel pizza kun med en enkelt topping.
Under rodfrugterne smøres et tyndt lagt pesto ud af den slags man bedst kan lide (man bruger ca 1 glas på 2 pizzaer), og ovenpå lægges rodfrugterne så de dækker og gerne overlapper hinanden lidt. Der rives en god ost udover fyldet og sluttes af med groft salt. På kartoffelpizza kan der med fordel drysses frisk rosmarin ud over inden den bages.
Pizzaen skal alt efter rodfrugternes tykkelse bages ved 200 grader i ca. 20 min.
 

opskrift tilføjet af Sara Waack-Möller Mon, 22/06/2015 - 19:10


Du skal bruge: 
200 g jordskokker
2 smagfulde æbler
1 tsk grov sennep
saft af ½ citron
2 spsk olivenolie
1 spsk hvidvinseddike
skal fra 1 citron (forholdene i kan varieres efter smag)
1 granatæble
hakkede saltmandler

Fremgangsmåde: 

Rengør jordskokker og skær dem i tynde skiver. 

Skyl æbler og skær dem i tynde både.

Bland en dressing af 1 tsk grov sennep, saft af ½ citron, 2 spsk olivenolie, 1 spsk hvidvinseddike, skal fra 1 citron (forholdene i kan varieres efter smag).

Bland jordskokkerne og æblerne med dressingen og pynt med granatæblekerner og hakkede saltmandler.

opskrift tilføjet af anonym Mon, 07/05/2012 - 21:50


Du skal bruge: 
200 g skrællede jordskokker
1 porre
1 dl. skummetmælk
1 dl. vand
1 spsk. grovkornet sennup
maizena
salt og peber

Fremgangsmåde: 

Jordskokker skæres i tern 2x2 cm.
kog skummetmælk, vand og den grovkornet sennup sammen med jordskokker til de er al dente.
rens og skær porren i fine skiver
Jævn let med maizena og smag til med salt og peber.
tilsæt porren tilsidst og server.

opskrift tilføjet af anonym Sat, 18/06/2011 - 20:19


Du skal bruge: 
- Kartofler, pastinakker og jordskokker på øjemål, sammensat efter smag og antal personer
- Salt, peber (og grønne krydderurter)
- Et stort skvæt piskefløde
- Tørret timiankvist og olivenolie til pynt

Fremgangsmåde: 

Istandgjorte kartofler, pastinakker og jordskokker skæres i grove stykker, kommes i en gryde og dækkes med vand. Suppen tilsættes kvalitetsalt, peber og eventuelt nogle grønne krydderurter. Grøntsagerne koges møre (cirka 20 minutter), og en smule kogevand hældes fra, hvis man ønsker en mere tyktflydende suppe. Herefter tilsættes piskefløde, og suppen blendes helt fin og blød med en stavblender. Suppen koges kort op igen, smages til, portionanrettes og pyntes med en tørret timiankvist og et stænk olivenolie.
 

opskrift tilføjet af anonym Sat, 18/06/2011 - 19:59