mandler

Du skal bruge: 
Rødbedechips
• 350 gram rødbede
• 3-4 dl. smagsneutral olie
• Fint salt

Mandeldip
• 50 gram mandler
• ½-0,75 dl. vand
• 1½ spsk. citronsaft
• 2 spsk. solsikkeolie
• 1 spsk. gærflager*
• 1 lille fed hvidløg
• 1/3-½ tsk. fint salt
• ½ tsk. tørret timian
• En smule friskkværnet sort peber

Antal personer: 
2
Fremgangsmåde: 

Rødbedechips: Skræl rødbederne og skær dem i tynde skiver på ca. 2 mm, brug evt. et mandolinjern. Opvarm olien i en tykbundet gryde. Når den er helt varm (du kan lave træ-testen, ved at stikke noget af træ, det kan være enden af en tændstik, ned i olien; hvis det sy der omkring den er olien varm nok – hvis det ligefrem bobler, er olien for varm) tilsættes rødbedechipsene i portioner – jeg varmede mine af fire omgange, men det vigtige er, at de ligger i et enkelt lag i gryden, og ikke overlapper hinanden. De skal stege i olien i 2-3 minutter. De er færdige lige når de begynder at skifte farve, lige før de begynder at blive orange (brændte). Læg på en tallerken med fedtsugende papir på, eller alternativt på en bagerist, det bliver bare nemt lidt griset med olien der drypper ned under den osv. Undgå at chipsene ligger på hinanden. De bliver først rigtig sprøde ved nedkøling, så hvis de virker lidt bløde når de tages op af olien, betyder det ikke nødvendigvis, at de ikke er ordentligt stegt. Drys med en smule fint salt, hvis du ønsker – mandeldippen er forholdsvist salt, så måske er det ikke nødvendigt.

Mandeldippen: Mandlerne skal blancheres, før de blendes med resten af ingredienserne: Hæld dem i en gryde med kogende vand og lad dem koge i et lille minuts tid. Kom dem herefter direkte over i en skål med koldt vand, og smut dem. Mandlerne blendes med de resterende ingredienser i en kraftig blender. Blandingen skal muligvis skrabes ned af siderne i blenderglasset et par gange, og hvis det er nødvendigt, kan der tilsættes en smule mere vand. Lad gerne dippen trække i køleskabet i en times tid før servering, så smagen af det tørrede timian træder frem.

* Gærflager giver en let osteagtig smag i retter og bruges derfor ofte som vegansk alternativ til ost i sauce og dressing. Gærflager kan købes i helsekostbutikker.

opskrift tilføjet af Mau Lindow Fri, 09/02/2018 - 09:54


Du skal bruge: 
1/2 Knoldselleri
Stilken fra en broccoli (kan udelades)
5 dl. hønseboullion
1 spsk. mandler
2 dl. blade af persille (bredbladet)
2-3 fed hvidløg
50 gram parmesanost
olivenolie
salt
peber

Antal personer: 
2-4
Fremgangsmåde: 

Skræl sellerien og broccolistilken og skær den i tern, som koges møre i hønseboullionen. Hæld vandet fra og kør selleriterningerne i en blender med mandler, parmesanost, hvidløg og persille. Tilsæt olien i en tynd stråle, mens der køres til der er opnået en passende konsistens af pestoen. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Serveres som mos til kød og grønsager, som vist på billedet. Vil også være godt i en sandwich eller som pesto til pasta.

opskrift tilføjet af Camilla Abild Laursen Tue, 08/09/2015 - 11:51


Du skal bruge: 
1 dl valnødder
1 dl mandler
1 dl hasselnødder
300 g selleri
1 løg
1 tsk grønsagsboillon
1 dl vand
1 dl rasp
1½ tsk salt
1 tsk peber
3 æg
1 lille syrligt æble
17-20 stenfri svesker
plantemargarine
sesamfrø

Fremgangsmåde: 
Mal / Hak fint nødder og mandler i en persillekværn, foodprocessor el.lign.
skylog istandgør selleri, rives groft på råkostjern.
Pil løget, riv eller hak det.
Smør en form med margarine og drys sesamfrø rundt i formen
Rør alle nødder og grønsager samt rasp og krydderier sammen, rør æggene i ét ad gangen
Skræl æblet, skær det i tynde både
Hæld halvdelen af farsen i formen. Læg svesker i en lang stribe på midten og æblebådene ovenpå. Læg resten af farsen ovenpå
Bages i vandbad ca, 50 min. ved 200 grader C
opskrift tilføjet af anonym Mon, 28/01/2013 - 19:44