porrer

Du skal bruge: 
Feijoada
• 1 dåse sorte bønner (240 gram)
• 200 gram røget tofu*
• 130 gram vegansk chorizopølse*
• 200 gram lilla gulerod (eller almindelig gulerod)
• 1 lille porre
• 3 fed hvidløg
• 1 rød chili (med eller uden kerner)
• 1 bundt frisk persille
• 3 spsk. olivenolie
• 1 spsk. æblecidereddike
• 1 grøntsagsbouillonterning
• 1½ tsk. knust spidskommen
• ca. ½ tsk. fint salt
• ½ liter vand

Andet
• Ris til 4 personer
• Evt. friterede bananstykker og stærk chilisauce

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Skær tofuen i tern på ca. 1x1 cm og skær pølsen i skiver. Kom tofu og chorizo på en pande med 2 spsk. olivenolie og hakket hvidløg, og lad dem stege i ca. 5 minutter, til tofuternene har fået en let sprød overflade. Drys med en smule fint salt.
Fjern chorizo og tofu fra panden og tilsæt 1 spsk. olivenolie samt finthakket porre, gulerod og chili. Steg disse i 5 minutter sammen med spidskommen. Tilsæt så de drænede sorte bønner, eddike, vand og bouillon. Blend kortvarigt med en stavblender; der skal være en del hele bønner tilbage, det er blot for at tykne saucen. Alternativt kan der bruges meljævning.
Tilsæt nu tofu og chorizo og lad hele blandingen koge uden låg i 5 minutter. Hak persille og rør det i retten før servering. Smag til med salt.
Server retten med kogte ris til 4 personer.

* Begge dele kan købes i helsekostbutikker og velassorterede supermarkeder som f.eks. SuperBrugsen.

Mere info:
Den brasilianske feijoada laves traditionelt med forskellige slags kød; skinke, bacon og chorizo. I den veganske version er disse erstattet af røget tofu og vegansk chorizo.
Hvis du ønsker at gøre retten endnu mere traditionel, kan der serveres friterede bananstykker som tilbehør: Skær en banan i skiver på ca. 3 cm. Vend skiverne i sojamælk, så i rasp, sojamælk og rasp igen. Steg dem i smagsneutral olie til raspen er gylden.
Feijoada kan desuden serveres med stærk chilisauce ved siden af.

Velbekomme!

opskrift tilføjet af Mau Lindow Thu, 15/02/2018 - 14:26


Du skal bruge: 
Tærtedej:
• 2 dl. grahamsmel
• 2 dl. hvedemel
• ½ dl. sesamfrø
• 1 dl. plantemargarine (alternativt: smagsneutral solsikkeolie)
• 1 tsk. groft salt
• 0,7 dl. vand

Tærtefyld:
• 3 store porrer
• 2 spsk. olivenolie
• ½ tsk. fint salt
• ½ tsk. friskkværnet sort peber

• 1 bæger yoghurt af mærket Sojade (400 ml)
• 1 tsk. tørret timian
• 1/3 tsk. karry
• 1 tsk. dijonsennep
• ½ tsk. fint salt

Råsyltede gulerødder
• 200 gram gulerødder
• 2 dl. æblecidereddike
• 1 tsk. fint salt
• 3 spsk. sukker
• 1 fed hvidløg, finthakket

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Gulerødder: Rør eddike, salt, sukker og hvidløg sammen i en skål. Skræl gulerødderne. Skær dem i skiver eller brug gulerodsskrælleren til at skrælle dem i tynde strimler. Kom stykkerne ned i marinaden og sørg for, at de alle er dækket. Lad dem trække i køleskabet i mindst 1 time før servering.

Tærte: Rør en dressing sammen af yoghurt, timian, karry, sennep og ½ tsk. salt. Lad dressingen trække i køleskabet mens dejen laves og porrerne steges.
Tænd for ovnen på 200 grader. Ikke varmluft.
Rør de tørre ingredienser til tærtedejen sammen. tilsæt herefter margarine/olie og ½ dl. vand. Tilsæt den sidste smule vand, 0,2 dl, hvis dejen ikke kan samles uden. Smør en tærteform med en smule margarine eller olie. Tryk nu tærtedejen ud i formen og prik den med en gaffel. Bag dejen i midten af ovnen i 15 minutter.
Rens porrerne og skær dem i 1 cm tynde skiver. Kom dem på en pande sammen med olivenolie, salt og peber og lad dem stege ved høj varme i 7 minutter, til de er faldet lidt sammen men stadig har en smule bid.
Fordel porrestykkerne på den forbagte dej og hæld herefter yoghurtdressingen over, så porrerne er dækket af et jævnt lag dressing (ønsker du ikke at dressingen skal ligge øverst på tærten, kan du blande porrerne sammen med dressingen og så komme det sammenblandede fyld i tærteformen). Skru ned for ovnvarmen til 175 grader og bag tærten i 45 minutter.

Tip: Mange andre grøntsager kan råsyltes på samme måde som gulerødderne. Har du squash, agurk, rød peber, græskar, blomkål, rødløg eller andre grøntsager liggende, kan disse på lignende måde skæres i mindre stykker og syltes. Der kan evt. tilsættes en kanelstang, laurbærblade, peberkorn, chili, nelliker eller andre smagsgivere til syltemarinaden.

opskrift tilføjet af Mau Lindow Sat, 27/01/2018 - 16:18


Du skal bruge: 
6 gulerødder (evt. assorterede farver som her)
3 mellemstore rødbeder
½ kg jodskokker
2 porrer
½ liter solsikkeolie (eller ande olie med højt rygepunkt som kan bruges tli at frittere i)
250 g båndpasta

Antal personer: 
2-4
Fremgangsmåde: 

Skrub jordskokkerne og skær dem i mindre mundrette stykker.
Kog jordskokkerne i 5 minutter og hæld vandet fra.
Varm olien op i en pande og put jorskokkerne forsigtigt i olien, når den er varm (det er den når det syder og bobler hvis man drypper et par dråber vand i olien).
Når jordskokkerne er gyldne tages det op af olien og lægges til at dryppe af på køkkenrulle samt drysses med salt.
Riv rødbeder og gulerødder. Skær porre i ringe.
Steg grøntsagerne på panden og smag til med salt og peber mens pastaen koger.
Bland herefter grønt og pasta og put jorskokkerne ovenpå før der serveres.

opskrift tilføjet af Susanne Kolle Sun, 05/02/2017 - 13:27


Du skal bruge: 
2 små porrer
200 g mixede beder
400 g hakket oksekød
2 tsk karry
1 tsk salt
olie til stegning og pensling
1 rulle filodej

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Skær porrene i fine ringe og skræl bederne som rives groft.
Steg karryen af i olie og svits porrene. Tilsæt det hakkede oksekød og svits dette til det skifter farve. Tilsæt herefter de groftrevne beder og salt. Lad det simre 10 minutter.
Filodejspladerne deles i fire aflange stykker.
Put en til to teskefulde fyld nederst i det ene hjørne af folidejen. Fold herefter det ene hjørne op således der dannes en trekant om fyldet. Fold herefter dejen til alle kanter er lukkede. Der bliver ca. 20 stk. 
Pensl filodejspakkerne med olie og bag dem 20 minutter ved 200 grader. 

opskrift tilføjet af Susanne Kolle Thu, 10/03/2016 - 19:09


Du skal bruge: 
1 stort løg
2 fed hvidløg
6 mellemstore kartofler
1 persillerod
1 stykke knoldselleri (på størrelse med en knytnæve)
1 porre
4 dl brændenældeblade
3 æg (kan undlades)
1 spsk olie
Salt
Peber
Soya

Antal personer: 
3
Fremgangsmåde: 

Brændenælderne skyldes til de er helt rene, hældes over med kogende vand og hakkes. Ordn grøntsagerne og skær dem i stykker. Snit løget og svits det i olien. Tilsæt de pressede hvidløgsfed og derefter kartofler, selleri og persillerod og hæld vand over så det dækker. Tilsæt brændenælderne. Kog æggene (smilende: 5 1/2-6 min.) Når kartoflerne næsten er møre tilsættes de skivede porrer. De skal kun koge ganske lidt, så det stadig er bid i dem. Smag til med salt, peber og soya. Server suppen med de halve æg i og brød til. Fx /opskrifter/madbroed. Pluk altid brændenælder langt væk fra veje. Brug helst topskuddene. De smager bedre og er nemmere at gøre rent.

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Tue, 26/05/2015 - 21:07


Du skal bruge: 
200 g skrællede jordskokker
1 porre
1 dl. skummetmælk
1 dl. vand
1 spsk. grovkornet sennup
maizena
salt og peber

Fremgangsmåde: 

Jordskokker skæres i tern 2x2 cm.
kog skummetmælk, vand og den grovkornet sennup sammen med jordskokker til de er al dente.
rens og skær porren i fine skiver
Jævn let med maizena og smag til med salt og peber.
tilsæt porren tilsidst og server.

opskrift tilføjet af anonym Sat, 18/06/2011 - 20:19