rodfrugter

Du skal bruge: 
2 mellemstørrelses løg
2 fed hvidløg
1 hønsebouillon og 5 dl vand
2 gulerødder
1/2 spsk spidskommen
1 spsk paprika
1/2 tsk gurkemeje
1/2 tsk chili
1 bundt bredbladet persille
200g røde linser
1 dåse hakkede tomater
3 dl æblemost

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Skær løg og hvidløg i grove stykker og kom dem i en blender. 
Opløs bouillonterningen i de 5 dl kogende vand. 
Kom alle krydderierne i blenderen sammen med cirka 1 dl af hønsebouillonen. Blend det hele til en fin løgmasse. 
Skyl persillen og hak det groft. 
Kom lidt olie i en gryde. Tilsæt løgmassen og halvdelen af persillen. Lad det svitse et par minutter og nyd duften. 
Riv gulerødderne. Skyl linserne i vand.
Tilsæt begge dele til gryden sammen med de hakkede tomater, resten af bouillonen samt æblemosten.
Lad det småsimre i 45 minutter. Inden servering tilsættes den anden halvdel af persillen og simrer med et par minutter.  
 
Tip: Man kan også tilsætte andre rodfrugter såsom patinak og persillerod.
Og hvis man ønsker en suppe med mere væde kan man tilsætte et par dl vand mere til bouillonen. 
 
Inspireret af opskriften Kaliffens Linsesuppe fra bogen Meyers Simremad

opskrift tilføjet af Lene Bek Jørgensen Mon, 09/01/2017 - 19:41


Du skal bruge: 
Pastinak,
Persillerod,
Selleri,
Jordskok,
Rødbede,
Kartoffel,
Gulerod,
Kålrabi.
1/2 l palmin

Fremgangsmåde: 

 Alle rodfrugter kan bruges, så slip fantasien løs og tøm grøntsagsskuffen. Lad gerne skrællen blive på, hvis den ikke er for beskidt.Jeg brugte palmin til kogningen, men olie kan også bruges. Tag hvad du har i huset. Beregn ca. ½ liter eller mere, hvis gryden er bred. 
Forskellige rodfrugter renses og skæres i 1-2 mm tynde skiver. En grøntsag ad gangen koges i hed olie til de har skiftet farve. Pas på de ikke bliver for mørke, da de så kommer til at smage brændt. Tages op af olien og lægges på fedtsugene papir. Det er vigtigt at grøntsagerne bliver kogt hver for sig, da de ikke nødvendigvis skal have lige lang tid. Chipsene er bedst kort efter de er kommet op af olien, men de kan sagtens spises senere på aftenen. Smag dig frem om det er nødvendigt at drysse salt eller krydderier på. Jeg synes de har rigeligt smag i sig selv til at det ikke er nødvendigt.
/Fenja
 

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Sun, 11/10/2015 - 22:56


Du skal bruge: 
Tøm grøntsagsskuffen for rodfrugter, eks.:
Kartofler
Selleri
Kålrabi
Persillerødder
Pastinakker

Fremgangsmåde: 

Rens grøntsagerne og skær dem ud i stave, ca. ½ x ½ cm tykke. Vend dem i rigeligt olivenolie og drys salt og evt. krydderier over dem. Jeg plejer at bruge en god urtesalt.

Læg fritterne i et lag på bagepapir på en bagplade og bag/steg dem ved 200 grader i ca. 45 minutter. Smag hvornår de er møre. Hvis du bruger kartofler, er det vigtigt at de bliver helt møre og gerne lidt sprøde og gyldne. De andre grøntsager kan godt serveres inden de er helt møre.

Server dem som tilbehør hvor du normalt ville servere kartofler.

/Fenja

 Tilsæt evt saften fra en halv citron til olivenolien som rodfrugterne vendes i. Syren klæder de søde rodfrugter.

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Sun, 11/10/2015 - 22:46


Du skal bruge: 
Et udvalg af vintergrøntsager, eks.

- gulerødder
- selleri
- løg
- rød/hvidkål
- rosenkål
- jordskokker
- gulerødder
- persillerødder
- pastinakker

Fremgangsmåde: 

Grøntsagerne skæres i fine stave og steges i olie tilsat krydderier efter smag, eks. hvidløg, ingefær, chutney, soya.

Steges til de stadig er sprøde, men ikke rå. Serveres som tilbør eller blandes med en rest kogt ris, pasta eller nudler der steges med til sidst. Spises som hovedmåltid eller som tilbehør til et stykke kød.

Prøv at drysse med tørristet sesamfrø lige inden servering, at tilsætte lidt friske eller langtidsbagte tomater, lidt citronsaft eller revet citronskal.

/Fenja

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Sun, 11/10/2015 - 22:21


Du skal bruge: 
Vintermos
Kartofler
Selleri
Pastinakker
Persillerødder
Jordskokker
Gulerødder

Fremgangsmåde: 

Fyld en gryde med forskellige af ovenstående grøntsager skåret i små stykker. Jeg plejer at bruger halvt kartofler og fylde op med med hvad jeg har af resten. Hvis grøntsagerne ikke er for beskidte, kan skrællen med fordel blive på. Det giver en mere rustik mos og bevarer flere af vitaminerne samt minimerer spildet. 
Grøntsagerne koges møre i usaltet vand, vandet hældes fra og grøntsagerne piskes til mos med en elpisker. Tilsæt mælk/fløde eller kogevand og smør eller olie og smag til med salt, peber og muskat. 
Spises som tilbehør eller bruges som låg over kød- eller grøntsagssovs og bages i ovnen, til skorpen er sprød.
Kogevandet kan evt. gemmes og bruges som base i suppe eller som væske i boller eller andet brød.
/Fenja

 

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Mon, 21/09/2015 - 16:48


Du skal bruge: 
rødbeder
kartofler
jordskokker
persillerod
pastinakker

Fremgangsmåde: 

Fremgangsmåden her...
Almindelig pizzadej laves – efter den opskrift man nu bedst kan lide. Fx /opskrifter/kartoffelpizza
Rodfrugterne skæres i tynde skiver (hvis man har et mandolinjern, er det langt det nemmeste). Alle rodfrugter kan blandes eller man kan lave en hel pizza kun med en enkelt topping.
Under rodfrugterne smøres et tyndt lagt pesto ud af den slags man bedst kan lide (man bruger ca 1 glas på 2 pizzaer), og ovenpå lægges rodfrugterne så de dækker og gerne overlapper hinanden lidt. Der rives en god ost udover fyldet og sluttes af med groft salt. På kartoffelpizza kan der med fordel drysses frisk rosmarin ud over inden den bages.
Pizzaen skal alt efter rodfrugternes tykkelse bages ved 200 grader i ca. 20 min.
 

opskrift tilføjet af Sara Waack-Möller Mon, 22/06/2015 - 19:10


Du skal bruge: 
- Kartofler, pastinakker og jordskokker på øjemål, sammensat efter smag og antal personer
- Salt, peber (og grønne krydderurter)
- Et stort skvæt piskefløde
- Tørret timiankvist og olivenolie til pynt

Fremgangsmåde: 

Istandgjorte kartofler, pastinakker og jordskokker skæres i grove stykker, kommes i en gryde og dækkes med vand. Suppen tilsættes kvalitetsalt, peber og eventuelt nogle grønne krydderurter. Grøntsagerne koges møre (cirka 20 minutter), og en smule kogevand hældes fra, hvis man ønsker en mere tyktflydende suppe. Herefter tilsættes piskefløde, og suppen blendes helt fin og blød med en stavblender. Suppen koges kort op igen, smages til, portionanrettes og pyntes med en tørret timiankvist og et stænk olivenolie.
 

opskrift tilføjet af anonym Sat, 18/06/2011 - 19:59