rødbeder

Du skal bruge: 
Rødbedesalat
• 500 gram rødbede
• 2 appelsiner
• ½ rødløg
• ½ bundt mynte
• 1/3 tsk. fint salt

Dressing
• 100 gram cashewnødder
• 1 dl. vand
• 3 spsk. citronsaft
• 1 hvidløg
• 1 tsk. olivenolie
• ½ tsk. fint salt
• ½ tsk. friskkværnet sort peber

Antal personer: 
2-4
Fremgangsmåde: 

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skær den øverste 1½ cm af det hele hvidløg af, så der er åbnet til alle hvidløgsfeddene i toppen. Hæld olien ned i hvidløget og pak det ind i stanniol. Bag hvidløget i 30 minutter.
Læg cashewnødderne i en skål og lad dem trække i kogende vand i ½ time. Hæld vandet fra og kom dem i en kraftig blender med de resterende ingredienser. Hvidløgsfeddene kan efter bagning nemt presses ud af skallerne. Blend i et par minutter, til dressingen er helt fri for klumper og smag til med salt og citronsaft.
Skræl rødbederne. Kør dem gennem en spiralizer eller brug alternativt et mandolinjern eller et almindeligt rivejerns grove side (Resultatet bliver ikke helt så flot og konsistensen er også bedst hvis der bruges spiralizer). Fjern appelsinskrællerne og skær appelsinerne i små stykker. Skær det halve rødløg i tynde skiver. Vend frugt og grønt sammen med salt. Hæld nu den ønskede mængde dressing over salaten og læg myntebladene øverst.
 

opskrift tilføjet af Mau Lindow Wed, 19/09/2018 - 09:59


Du skal bruge: 
Rødbedechips
• 350 gram rødbede
• 3-4 dl. smagsneutral olie
• Fint salt

Mandeldip
• 50 gram mandler
• ½-0,75 dl. vand
• 1½ spsk. citronsaft
• 2 spsk. solsikkeolie
• 1 spsk. gærflager*
• 1 lille fed hvidløg
• 1/3-½ tsk. fint salt
• ½ tsk. tørret timian
• En smule friskkværnet sort peber

Antal personer: 
2
Fremgangsmåde: 

Rødbedechips: Skræl rødbederne og skær dem i tynde skiver på ca. 2 mm, brug evt. et mandolinjern. Opvarm olien i en tykbundet gryde. Når den er helt varm (du kan lave træ-testen, ved at stikke noget af træ, det kan være enden af en tændstik, ned i olien; hvis det sy der omkring den er olien varm nok – hvis det ligefrem bobler, er olien for varm) tilsættes rødbedechipsene i portioner – jeg varmede mine af fire omgange, men det vigtige er, at de ligger i et enkelt lag i gryden, og ikke overlapper hinanden. De skal stege i olien i 2-3 minutter. De er færdige lige når de begynder at skifte farve, lige før de begynder at blive orange (brændte). Læg på en tallerken med fedtsugende papir på, eller alternativt på en bagerist, det bliver bare nemt lidt griset med olien der drypper ned under den osv. Undgå at chipsene ligger på hinanden. De bliver først rigtig sprøde ved nedkøling, så hvis de virker lidt bløde når de tages op af olien, betyder det ikke nødvendigvis, at de ikke er ordentligt stegt. Drys med en smule fint salt, hvis du ønsker – mandeldippen er forholdsvist salt, så måske er det ikke nødvendigt.

Mandeldippen: Mandlerne skal blancheres, før de blendes med resten af ingredienserne: Hæld dem i en gryde med kogende vand og lad dem koge i et lille minuts tid. Kom dem herefter direkte over i en skål med koldt vand, og smut dem. Mandlerne blendes med de resterende ingredienser i en kraftig blender. Blandingen skal muligvis skrabes ned af siderne i blenderglasset et par gange, og hvis det er nødvendigt, kan der tilsættes en smule mere vand. Lad gerne dippen trække i køleskabet i en times tid før servering, så smagen af det tørrede timian træder frem.

* Gærflager giver en let osteagtig smag i retter og bruges derfor ofte som vegansk alternativ til ost i sauce og dressing. Gærflager kan købes i helsekostbutikker.

opskrift tilføjet af Mau Lindow Fri, 09/02/2018 - 09:54


Du skal bruge: 
6 gulerødder (evt. assorterede farver som her)
3 mellemstore rødbeder
½ kg jodskokker
2 porrer
½ liter solsikkeolie (eller ande olie med højt rygepunkt som kan bruges tli at frittere i)
250 g båndpasta

Antal personer: 
2-4
Fremgangsmåde: 

Skrub jordskokkerne og skær dem i mindre mundrette stykker.
Kog jordskokkerne i 5 minutter og hæld vandet fra.
Varm olien op i en pande og put jorskokkerne forsigtigt i olien, når den er varm (det er den når det syder og bobler hvis man drypper et par dråber vand i olien).
Når jordskokkerne er gyldne tages det op af olien og lægges til at dryppe af på køkkenrulle samt drysses med salt.
Riv rødbeder og gulerødder. Skær porre i ringe.
Steg grøntsagerne på panden og smag til med salt og peber mens pastaen koger.
Bland herefter grønt og pasta og put jorskokkerne ovenpå før der serveres.

opskrift tilføjet af Susanne Kolle Sun, 05/02/2017 - 13:27


Du skal bruge: 
Pulp fra 2 mellemstore rødbeder
2 spsk rødbede saft
1½ dl mandler
10 dadler
2 strøgede spsk lakridspulver
Frysetørret hindbær

Antal personer: 
2
Fremgangsmåde: 

Hvis man laver juice selv kan man bruge pulpen til lækre snacks.
Hak mandler, dadler, lakridspulver og rødbede pulp og saft i en blender eller minihakker. Form herefter kugler af massen.
Her er kuglerne rullet i frysetørret hindbær.

opskrift tilføjet af Susanne Kolle Thu, 24/11/2016 - 21:22


Du skal bruge: 
Rødbeder
Æg
Sesamfrø
Salt
Peber

Fremgangsmåde: 

Rødbeder renses og skæres i ½ cm tykke skiver. Skiverne vendes i sammenpisket æg og derefter i sesamfrø, blandet med salt og peber. De panerede rødbedeskiver steges ved jævn varme i rigeligt olie i ca. 20 minutter til de er gyldne og sprøde på begge sider.

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Fri, 22/04/2016 - 18:31


Du skal bruge: 
1 æble
1 gulerod
½ rødbede
1 stykke ingefær
1 spsk tahin
1 tsk revet appelsinskal
1 sjat hørfrøolie (eller anden koldpresset olie efter smag, for de gode fedtsyrer)
1 spsk proteinpulver
Mælk (komælk, soyamælk eller lign. Jeg brugte hjemmelavet havremælk)
Juice (jeg brugte grapejuice, hvilket gør den meget skarp)

Fremgangsmåde: 

Blende, blende og nyde, nyde :-)

/Fenja

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Sun, 11/10/2015 - 20:55


Du skal bruge: 
1 rødbede
1 skive selleri, ca. 1½ cm, alternativt en stor persillerod eller pastinak
80 g bønnespirer, alternativt en groftrevet gulerod

Dressing:
1 spsk olie
1 spsk flydende honning
1 spsk eddike
Revet skal af ½ øko-citron
1½ cm frisk peberrod, fintrevet

Antal personer: 
3
Fremgangsmåde: 

Rødbede og selleri skrælles og skæres i fine flager med kartoffelskrælleren. Blandes med bønnespirer. Dressingen rystes sammen. Det gøres lettest i et tomt syltetøjsglas med låg. Dressingen hældes over salaten og den blandes. Anrettes fint på et fad, så farve og form kommer til sin ret. Lad gerne salaten trække en time eller to inden serveringen, så smager træder kraftigt frem. Fenja

 

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Mon, 21/09/2015 - 17:04


Du skal bruge: 
400g hk. svinefars
400g grøntsager
2 æg
salt og peber
evt. mel, hvis der er behov for at få en lidt tørrere konsistens
Olie til at stege i

Antal personer: 
4-6 personer + lidt til madpakken
Fremgangsmåde: 

Pep dine dunser op ved at bruge revet / finthakket grønt i farsen.
På billedet er der brugt rødbedde, palmekål, og gulerods pulp som er et biprodukt ved juicing. Der kan også sagtens bruges friske revne / hakkede grøntsager. I så fald kan det blive nødvendigt med lidt mel til at få en god jævn konsistens på farsen.
Bland ingredienserne til en sammenhængende fars. Lad eventuelt farsen hvile i 30 min på køl. Form herefter frikardeller som steges ved middelvarme i 7-8 min på hver side (for at sikre at de er godt gennemstegte da eksempelvis rødbedder i farsen kan gøre det svært at afgøre ved gennemskæring.
Her serveret med en grøn salat (salat, broccoli, agurk og ærter), ovnbagte kartoffelbåde og en glaskål og gulerodstzatziki.

opskrift tilføjet af Susanne Kolle Sun, 16/08/2015 - 21:32


Du skal bruge: 
250 g kogt rødbede
1 ds. kikærter
1 fed hvidløg
1 tsk. tahin
½ tsk. stødt spidskommen
½ tsk. salt
2 tsk. citronsaft
2 spsk. rapsolie

Fremgangsmåde: 

Ingredienserne til rødbedehummussen blendes til de en god lind konsistens og smages til.

opskrift tilføjet af Susanne Kolle Mon, 22/06/2015 - 20:03


Du skal bruge: 
500 g. skrællede rå rødbeder
3-4 fed hvidløg
ca 150 g. græsk yoghurt/skyr

Antal personer: 
4 personer
Fremgangsmåde: 

Skræl de rå rødbeder og riv dem groft.
Lad dem stå ca 30 min i en si og dryppe af.
Bland yoghurt og hvidløg, lidt salt og peber og smag til.
Rødbederne kommes i når de har dryppet af, og tzatzikien vendes sammen.

opskrift tilføjet af Sara Waack-Möller Mon, 22/06/2015 - 19:24