Rødkål

Du skal bruge: 
Rødkålssalat
• 300 gram rødkål
• 1 dl. quinoa
• 70 gram tørrede tranebær
• 1 bundt dild
• 1 spsk. æblecidereddike
• 1 spsk. citronsaft
• ½ tsk. fint salt

Mandeldressing
• 100 gram mandler, smuttede
• 1 helt hvidløg
• 1 dl. vand
• 2 spsk. citronsaft
• 2 spsk. smagsneutral olie
• 1 spsk. lys rismiso (kan udelades; tilsæt da ekstra salt)
• 1 spsk. gærflager*
• 1 tsk. olivenolie
• Revet skal fra ½ citron
• ½ tsk. sort peber
• ½ tsk. fint salt

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Salaten: Kog quinoaen efter anvisningen på pakken og lad den herefter køle. Snit rødkålen fint, hak dild og tranebær. Bland det hele sammen med eddike, citronsaft og salt. Massér gerne salaten lidt, så rødkålen bliver blødgjort en smule.

Mandeldressing: Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Skær den øverste centimeter eller 1½ af hvidløget så alle hvidløgsfeddene er synlige. Hæld 1 tsk. olivenolie ned i hvidløget, pak det tæt ind i stanniol og lad det bage i 25 minutter. Når stanniolpakken åbnes, er feddene helt bløde. Lad hvidløget køle i et par minutter og mas herefter feddene ud af skallerne. Blend de bagte hvidløgsfed med de resterende ingredienser i en kraftig blender i ca. 2 minutter. Dressingen er færdig når den er helt uden klumper. Smag til med salt og citronsaft.

TIP: hvis der tilsættes lidt mindre vand til dressingen er den glimrende som pålæg på ristet rugbrød eller i en sandwich.

* Gærflager giver en osteagtig smag til veganske retter og bruges ofte i sauce og dressing. Gærflager kan købes i helsekostbutikker.

opskrift tilføjet af Mau Lindow Mon, 05/03/2018 - 11:58


Du skal bruge: 
Marineret rødkål
• 400 gram rødkål
• 2 spsk. citronsaft
• 1 spsk. smagsneutral olie
• 1 spsk. ristede sesamfrø
• ½ bundt persille
• ½ tsk. fint salt

Falafel
• 300 gram kikærter (før iblødsætning)
• 100 gram rødløg (1 stort løg)
• 6 fed hvidløg
• ½ bundt persille
• 1 bundt frisk koriander
• 2 spsk. hvedemel
• 2 spsk. olivenolie
• 1½ tsk. stødt spidskommen
• 1 tsk. chilipulver
• 1½ tsk. fint salt
• Smagsneutral olie til stegning

Peanutsauce
• 4 store spsk. peanutbutter
• ½ dl. vand + 2 spsk.
• 1 spsk. citronsaft
• 1 tsk. sukker
• ½ tsk. chilipulver
• ½ tsk. fint salt

Andet
• 6 Pitabrød
• Evt.: rødløg eller forårsløg i skiver, rød peberfrugt i tynde strimler, syltede jalapeños, chilisauce, hvidløgsolie

Antal personer: 
4-6
Fremgangsmåde: 

Marineret rødkål: Snit rødkålen helt fint. Hak persillen fint. Bland rødkål sammen med de andre ingredienser, med undtagelse af persille og massér den i et minuts tid for at fjerne lidt af dens hårde sprødhed. Vend nu persillen sammen kålen.

Falafler: Lad kikærterne ligge i blød i koldt vand i 10-12 timer. Skyl dem og kom dem i en blender sammen med hakket løg og hvidløg samt de resterende ingredienser. Blend i et par minutter: Massen skal ikke blendes for meget. Hvis den bliver alt for fin vil falaflerne blive en anelse tørre i midten og de vil ikke få en lige så sprød overflade.
Opvarm et par centimeter smagsneutral olie i en pande. Brug enden af en tændstik til at tjekke hvornår olien er varm. Olien skal boble omkring tændstikken men må ikke sprutte: Så er olien for varm og falaflerne når ikke at blive gennemstegte før de er færdigstegte udenpå (jeg tændte mit komfur på 7 ud af 9).
Brug en spiseske til at forme falafler med: Tryk dejen sammen på skeen og skub dem forsigtigt derfra og ned i olien. Lad dem stege i et par minutter på hver side og læg dem herefter over på en tallerken beklædt med fedtsugende papir.
Der bliver 25-30 falafler.

Peanutsauce: Blend alle ingredienserne. Smag til. Der kan evt. tilsættes et fed hvidløg eller en smule ingefær.

Andet: hak grøntsager og opvarm pitabrød.

opskrift tilføjet af Mau Lindow Mon, 12/02/2018 - 12:07


Du skal bruge: 
½ rødkål

Stegt and - eksempelvis resterne af juleanden

3-4 skiver brød (gerne rugbrød, dog er det surdejsbrød på billedet, da min mor ikke ville ofre det hjemmebagte rugbrød til croutoner :) )
olie og salt til croutonerne

Til dressing
2 spsk. tyttebærsyltetøj
1 tsk. fintrevet frisk ingefær
½ frisk rød chili
2 spsk. olivenolie
1 spsk. æblecidereddike

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Skær brødet i passende stykker, vend i olie og salt og sæt i ovnen ved 200 grader i ca 15 minutter.

Snit rødkålen fint.

Bland ingredienserne til dressingen og vend rødkålen i det.

Læg anderesterne oven på rødkålen og top af med croutoner.

Velbekomme

opskrift tilføjet af Susanne Kolle Thu, 28/12/2017 - 15:21


Du skal bruge: 
6 gulerødder af assorterede farver
2 mellemstore beder (her en gul bede og en bolchebede)
1 lille rødkål (godt en knytnæve)
½ dl mayonaise
1 spsk æblecidereddike
2 spsk sukker
1 tsk salt

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Riv gulerødder og beder. Snit rødkålet fint.
Bland indgredienserne til dressing og rør den sammen med grøntsagerne.
Her serveret i wraps med kogte sorte bønner, men du kan parre vinterslawen med lige præcis det du har lyst til.

opskrift tilføjet af Susanne Kolle Mon, 27/02/2017 - 18:52


Du skal bruge: 
1/4 rødkål
4 blade grønkål
1 æble
1/2 spsk honning
1 spsk æbleeddike
1 spsk olivenolie
1/2 spsk citronsaft
Salt og peber

Antal personer: 
2
Fremgangsmåde: 

Skyl grønkålen grundigt, skær stænglen fra og skær kålen i mindre stykker. 
Snit rødkålen fint. Kom rødkålen og grønkålen i en skål sammen. 
Lav dressingen ved at blande honning, æbleeddike, olivenolie og citron i en lille skål. Rør det godt sammen med en gaffel, indtil det er en ensartet masse. Smag til med salt og peber. 
Hæld dressingen over salaten og massér den ind i kålen - gøres ved at vende godt rundt i kålen og forsigtigt gnide dressingen ind i kålen. 
Inden servering skæres et æble i tern og vendes herefter i salaten. 

opskrift tilføjet af Lene Bek Jørgensen Mon, 10/10/2016 - 19:44