selleri

Du skal bruge: 
2 kartofler
1 lille pastinak
1 lille stykke knoldselleri (3x3x3 cm)
1/2 porrer
1 æg
1 skrive lufttørret skinke
2 skiver ost
2 små blade ramsløg
1/2 tsk salt
Smør til formen (som er ært eller to)

Antal personer: 
1
Fremgangsmåde: 

Grøntsagerne renses og skrælles. Kartofler, pastinak og selleri skæres i tern. Porren skæres i skiver. Ramsløgbladene hakkes. En ovnfast form, som kan rumme ca 5 dl smøres. Rodfrugter og ramsløg lægges i formen, drysses med salt, overhældes med kogende vand, så det næsten dækker og bages i ovnen ved 175 C i ca 40 min. til kartoflerne er næsten møre. Skinken skæres i strimler og lægges oven på grøntsagerne. Ægget piskes og hældes ud over retten. Til sidst lægges osten ovenpå. Retten simre i ovnen i endnu 12-15 min til æggemassen er stivnet og osten smeltet. Serveres med rugbrød eller pumpernikkel. 

 
 

 

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Sun, 14/02/2016 - 00:05


Du skal bruge: 
½ selleri
2 pastinakker eller persillerødder, alternativt jordskokker eller gulerødder
2 porrer eller 3-4 løg
2 fed hvidløg
1 liter væske, gerne en god hjemmelavet fond eller bouillion og vand

Antal personer: 
2
Fremgangsmåde: 

Grøntsagerne renses, skæres i mindre stykker og koges i væsken i ca. 20 minutter, til de er møre. Blendes med stavblender og smages til med salt, peber, evt. citronsaft og lidt fløde eller creme fraiche. Serveres som den er, evt. pyntet med lidt brødcroutoner eller sprødstegt bacon eller pølse skiver eller med lidt friskhakkede krydderurter eller porre.
/Fenja

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Sun, 11/10/2015 - 22:03


Du skal bruge: 
Sovs:
2-3 spsk karry
200 g pastinak eller persillerod
80 g jordskokker
160 g selleri eller kålrabi
80 g løg
2 fed hvidløg
1 dåse kokosmælk, 400 ml
4 dl vand
1 bouillonterning
Olie
Kødboller:
400-450 hakket kylling eller kalkun
80 g løg, finthakket
130 g gulerod, fintrevet
1 æg
Salt, peber

Fremgangsmåde: 

Sovsen: Karryen røres med en smule vand, så den bliver til pasta. Det forhindrer at den kommer til at smage brændt. Svitses i olie. Grøntsagerne renses og skæres i mindre stykker og svitses sammen med karryen. Kokosmælk og vand hældes ved og det hele simrer under låg i en halv times tid, til grøntsagerne er møre. Sovsen blendes med stavblenderen og smages til med salt, peber og evt. mere karry. Tilsæt en smule vand hvis sovsen er for tyk.
Kødbollerne: Farsen røres sammen og formes til boller med en teske. Bollerne kommes direkte ned i den færdige sovs og koges i 15-20 minutter. Tjek at kødbollerne er gennemkogte inden serveringen.
Serveres med fuldkornsris og en god gang salat til.
/Fenja

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Sun, 11/10/2015 - 21:44


Du skal bruge: 
2-3 (rød)løg eller 1-2 porrer
1 (mad)æble
1 pakke (kalkun)bacon
8 kartofler
1 pastinak
1/2 selleri

Antal personer: 
2
Fremgangsmåde: 

 

Bacon skæres i tern/strimler, steges sprødt og lægges til side. Løg og æbler i tern steges bløde og møre, gerne i resten af fedtet fra baconen. Kartofler og rodfrugter koges møre i usaltet vand og piskes til mos med en klat smør/sjat olie og mælk/fløde/kogevand og smages til med urtesalt og muskat. Mosen anrettes på tallerkner, bacon varmes igennem sammen med løg og æble og det anrettes oven på mosen. Serveres med hakkede, syltede rødbeder eller en klat god (hjemmelavet) ketchup.

/Fenja

 
 

opskrift tilføjet af Fenja Søndergaard Sun, 11/10/2015 - 18:50


Du skal bruge: 
1 rødbede
1 skive selleri, ca. 1½ cm, alternativt en stor persillerod eller pastinak
80 g bønnespirer, alternativt en groftrevet gulerod

Dressing:
1 spsk olie
1 spsk flydende honning
1 spsk eddike
Revet skal af ½ øko-citron
1½ cm frisk peberrod, fintrevet

Antal personer: 
3
Fremgangsmåde: 

Rødbede og selleri skrælles og skæres i fine flager med kartoffelskrælleren. Blandes med bønnespirer. Dressingen rystes sammen. Det gøres lettest i et tomt syltetøjsglas med låg. Dressingen hældes over salaten og den blandes. Anrettes fint på et fad, så farve og form kommer til sin ret. Lad gerne salaten trække en time eller to inden serveringen, så smager træder kraftigt frem. Fenja

 

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Mon, 21/09/2015 - 17:04


Du skal bruge: 
1/2 Knoldselleri
Stilken fra en broccoli (kan udelades)
5 dl. hønseboullion
1 spsk. mandler
2 dl. blade af persille (bredbladet)
2-3 fed hvidløg
50 gram parmesanost
olivenolie
salt
peber

Antal personer: 
2-4
Fremgangsmåde: 

Skræl sellerien og broccolistilken og skær den i tern, som koges møre i hønseboullionen. Hæld vandet fra og kør selleriterningerne i en blender med mandler, parmesanost, hvidløg og persille. Tilsæt olien i en tynd stråle, mens der køres til der er opnået en passende konsistens af pestoen. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Serveres som mos til kød og grønsager, som vist på billedet. Vil også være godt i en sandwich eller som pesto til pasta.

opskrift tilføjet af Camilla Abild Laursen Tue, 08/09/2015 - 11:51


Du skal bruge: 
1 knoldselleri (stor)
1 citron
1 spsk olie (fx rapsolie)
25 g smør
Salt og peber.
Evt peberrod eller sennep

Fremgangsmåde: 

Sellerien skrælles, skæres i tern og koges helt mør i letsaltet vand. Den kogte selleri blendes med smør, olie og citronsaft og smages til med salt og peber. Prøv også at smage den til med peberrod eller sennep. 

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Tue, 26/05/2015 - 21:13


Du skal bruge: 
1 løg
3 fed hvidløg
1 tsk spidskommen
1 pastinak
2 gulerødder
Et stykke selleri (4x4x4 cm)
1 rød peberfrugt
1 dåse flåede tomater
3 spsk tomatkoncentrat
2 dl vand
4 dl kogte røde kidney bønner (eller 1 dåse)
1 stk mørk chokolade
Chili (frisk eller tørret og mængde efter smag)
Salt
Persille, creme fraiche og brød fx madbrød med ramsløg

Fremgangsmåde: 

Kidney bønnerne udblødes i 10-12 timer. Vandet smides væk og de koges i letsaltet vand i 45-60 minutter til de er møre.
Man kan også bruge bønner på dåse. Gulerødder, pastinak, selleri og peberfrugt skæres i tern. Løg hakkes og svitses, hvidløget presses og tilsættes sammen med spidskommen.
Gulerødder, pastinak, selleri og peberfrugt kommes i gryden sammen med flåede tomater, tomatkoncentrat og vand og chili. Koges til grøntsagerne er lidt møre, men stadig har bid. De kogte bønner og chokoladen tilsættes. Det hele bringes i kog og smages til med salt og evt mere chili. Serveres med hakket persille, creme fraiche og brød fx /opskrifter/madbroed. Hvis man vil lave chili con carne kan man svitse 400 g hakket oksekød sammen med løgene og ellers følge resten af opskriften.

opskrift tilføjet af Majken Bentzen Tue, 26/05/2015 - 19:17


Du skal bruge: 
1 dl valnødder
1 dl mandler
1 dl hasselnødder
300 g selleri
1 løg
1 tsk grønsagsboillon
1 dl vand
1 dl rasp
1½ tsk salt
1 tsk peber
3 æg
1 lille syrligt æble
17-20 stenfri svesker
plantemargarine
sesamfrø

Fremgangsmåde: 
Mal / Hak fint nødder og mandler i en persillekværn, foodprocessor el.lign.
skylog istandgør selleri, rives groft på råkostjern.
Pil løget, riv eller hak det.
Smør en form med margarine og drys sesamfrø rundt i formen
Rør alle nødder og grønsager samt rasp og krydderier sammen, rør æggene i ét ad gangen
Skræl æblet, skær det i tynde både
Hæld halvdelen af farsen i formen. Læg svesker i en lang stribe på midten og æblebådene ovenpå. Læg resten af farsen ovenpå
Bages i vandbad ca, 50 min. ved 200 grader C
opskrift tilføjet af anonym Mon, 28/01/2013 - 19:44


Du skal bruge: 
1/2 skraldet selleri
1 pakke Fettuccine, frisk italiensk pasta med æg eller almindelig pasta
1/2 pose gratineringsost (gerne noget med mere smag end den almindelige. Jeg brugte en færdigblanding af cheddar, regato og maasdammer)
1 stort fed hvidløg
Salt & peber
1/4 liter piskefløde
Olivenolie
Basilikum til pynt

Antal personer: 
2
Fremgangsmåde: 

Sellerien rives groft, og sauteres med krydderierne. Herefter tilsættes fløde og selleristrimlerne koges møre.
Imens tændes ovnen på 200 grader, og fettuccine koges, og lægges i et ildfast fad, evt. smurt med olivenolie.
Sellerisovsen tages af blusset, og hvidløget presses heri. Først sovsen og så gratineringsosten fordeles over pastaen, og retten gratineres i ovnen i ca. 15 min. eller indtil osten er som man ønsker den. Selleri-fetticcinen portionanrettes og pyntes evt. med basilikum.

opskrift tilføjet af anonym Sat, 18/06/2011 - 20:16