sesamfrø

Du skal bruge: 
• 2,5 dl. hvedemel
• 2,5 dl. grahamsmel
• 0,5 dl. sesamfrø
• 0,5 dl. solsikkekerner
• 1 håndfuld ramsløg (omkring 30 blade)
• 1 tsk. bagepulver
• 2/3 tsk. fint salt
• 1 dl. smagsneutral solsikkeolie
• 1 dl. vand

Antal personer: 
8-10
Fremgangsmåde: 

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
Bland de tørre ingredienser i en skål. Smuldr olie i blandingen. Hak ramsløgene fint og rør dem i blandingen. Tilsæt vandet og saml dejen. Del den i to og rul hver dejklump ud mellem to stykker bagepapir. Hvis bagepapiret glider lidt rundt på bordet, kan det hjælpe at fugte bordpladen med en smule vand.
Brug et pizzahjul eller en skarp kniv til at skære det ubagte knækbrød i den størrelse stykker der ønskes. Dem på billedet er ca. 5x5 cm, og jeg fik lidt over 40 styk.
Bag knækbrødene i 18 minutter, til kanterne er gyldne. Når de er taget ud af ovnen, overføres de til en bagerist, hvor de køler ned og bliver sprøde.

Velbekomme!

opskrift tilføjet af Mau Lindow Wed, 04/04/2018 - 16:23


Du skal bruge: 
Tærtedej:
• 2 dl. grahamsmel
• 2 dl. hvedemel
• ½ dl. sesamfrø
• 1 dl. plantemargarine (alternativt: smagsneutral solsikkeolie)
• 1 tsk. groft salt
• 0,7 dl. vand

Tærtefyld:
• 3 store porrer
• 2 spsk. olivenolie
• ½ tsk. fint salt
• ½ tsk. friskkværnet sort peber

• 1 bæger yoghurt af mærket Sojade (400 ml)
• 1 tsk. tørret timian
• 1/3 tsk. karry
• 1 tsk. dijonsennep
• ½ tsk. fint salt

Råsyltede gulerødder
• 200 gram gulerødder
• 2 dl. æblecidereddike
• 1 tsk. fint salt
• 3 spsk. sukker
• 1 fed hvidløg, finthakket

Antal personer: 
4
Fremgangsmåde: 

Gulerødder: Rør eddike, salt, sukker og hvidløg sammen i en skål. Skræl gulerødderne. Skær dem i skiver eller brug gulerodsskrælleren til at skrælle dem i tynde strimler. Kom stykkerne ned i marinaden og sørg for, at de alle er dækket. Lad dem trække i køleskabet i mindst 1 time før servering.

Tærte: Rør en dressing sammen af yoghurt, timian, karry, sennep og ½ tsk. salt. Lad dressingen trække i køleskabet mens dejen laves og porrerne steges.
Tænd for ovnen på 200 grader. Ikke varmluft.
Rør de tørre ingredienser til tærtedejen sammen. tilsæt herefter margarine/olie og ½ dl. vand. Tilsæt den sidste smule vand, 0,2 dl, hvis dejen ikke kan samles uden. Smør en tærteform med en smule margarine eller olie. Tryk nu tærtedejen ud i formen og prik den med en gaffel. Bag dejen i midten af ovnen i 15 minutter.
Rens porrerne og skær dem i 1 cm tynde skiver. Kom dem på en pande sammen med olivenolie, salt og peber og lad dem stege ved høj varme i 7 minutter, til de er faldet lidt sammen men stadig har en smule bid.
Fordel porrestykkerne på den forbagte dej og hæld herefter yoghurtdressingen over, så porrerne er dækket af et jævnt lag dressing (ønsker du ikke at dressingen skal ligge øverst på tærten, kan du blande porrerne sammen med dressingen og så komme det sammenblandede fyld i tærteformen). Skru ned for ovnvarmen til 175 grader og bag tærten i 45 minutter.

Tip: Mange andre grøntsager kan råsyltes på samme måde som gulerødderne. Har du squash, agurk, rød peber, græskar, blomkål, rødløg eller andre grøntsager liggende, kan disse på lignende måde skæres i mindre stykker og syltes. Der kan evt. tilsættes en kanelstang, laurbærblade, peberkorn, chili, nelliker eller andre smagsgivere til syltemarinaden.

opskrift tilføjet af Mau Lindow Sat, 27/01/2018 - 16:18


Du skal bruge: 
2 dl havregryn
2 dl mandelmælk
2 spsk. chiafrø
2 spsk. sesamfrø
2 dl yoghurt naturel
Akacie honning

5 stilke rabarber
1 spsk. vand
Akacie honning
1 vanillestang

Antal personer: 
2
Fremgangsmåde: 

Køleskabsgrød:

Havregryn, mandelmælk, chiafrø, sesamfrø, yoghurt røres sammen og smages til med akacie honning (ca. 2 spsk.). Fyld på patentglas og stil det i køleskabet natten over.

 

Rabarberkompot:

5 stilke rabarber renses og snittes. De grønne blade må ikke bruges, da de eftersigende er giftige. Vand bringes i kog med vaniljestang og akacie honning. Brug endelig ikke for meget af det søde. Man kan altid smage til bagefter. Rabarber tilsættes. Det er vigtigt, at kompotten får lov til at bulderkoge, da væsken skal fordampe så hurtigt som muligt. Så man bevarer noget af strukturen i rabarberne. Forventet kogetid mellem 2-4 minutter.

 

Retten er velegnet som en frisk og syrlig morgenmmad. Men kan sagtens gøres sødede ved at anvende rørsukker i stedet for akacie honning. Og dermed bruges som en lækker sommerdessert.

 

opskrift tilføjet af Dennis Hensel Fri, 05/05/2017 - 09:23