timian

Du skal bruge: 
Pizzadej
• 500 gram hvedemel
• 250 gram grahamsmel
• 20 gram gær
• 2 spsk. olivenolie
• 1 tsk. fint salt
• 1 spsk. sukker
• 5 dl. vand

Pizzafyld
• 500 gram jordskokker
• 1 rød peberfrugt
• 2 spsk. olivenolie
• 1 stærk rød chili
• 1 tsk. paprika
• 2/3 tsk. fint salt
• 100 gram valnødder

Timian-aioli
• 1 dl. sojamælk*
• 2 dl. smagsneutral solsikkeolie
• 1 spsk. citronsaft
• 1 fed hvidløg
• 1 tsk. tørret timian
• ½ tsk. dijonsennep
• 1/3 tsk. fint salt

Antal personer: 
4-8
Fremgangsmåde: 

Pizzadej: Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt, sukker og olie og rør rundt. Tilsæt nu melet og ælt dejen i 5 minutter. Lad den hæve et lunt sted, under et fugtigt viskestykke, i 2 timer.

Timian-aioli: Hæld sojamælken i et blenderglas og blend med citronsaft, hvidløg, sennep, salt og timian i ca. 20 sekunder. Olien skal tilsættes langsomt, i en tynd stråle, mens der blendes med en stavblender. Langsomt tykner mayonnaisen. Alternativt kan der tilsættes 1½ dl. olie i stedet for 2 dl., hvis der ønskes en tyndere konsistens.
Lad gerne dressingen trække i mindst en times tid før servering så smagen af timian trænger ordentligt igennem.

Pizzafyld: Vask jordskokkerne grundt og skær dem i skiver på 2-3 mm. Skær peberfrugten i små tern. Rør en dressing sammen af finthakket chili, paprika, salt og olie. Vend nu jordskokker og peberfrugt i olieblandingen. Hak valnødderne groft og rør dem sammen med resten.

Pizza: Tænd for ovnen på 200 grader varmluft. Del pizzadejen i to, rul hver dejklump ud og læg dem på hver sin bageplade beklædt med bagepapir. Fordel jordskokblandingen jævnt på de to pizzaer. Bag pizzaerne i 20-25 minutter. Når de er færdige fordeles en passende mængde timian-aioli på dem. Dette kan med fordel gøres med en dressingflaske, hvis du har sådan én liggende.

Velbekomme!

* Sojamælken kan ikke erstattes af andre typer mælk.

opskrift tilføjet af Mau Lindow Thu, 01/02/2018 - 16:40


Du skal bruge: 
600 g løg
50 g. smør
2 spsk mel
1 liter okseboullion (grøntsags kan også fungere)
en håndfuld frisk timian
5 laurbærblade
300 g. emmentaler
3-4 skiver franskbrød

Antal personer: 
4 personer
Fremgangsmåde: 

Løgene skæres i tynde skiver og svitses i smøren, de skal svitse indtil de er nærmest karameliserede; ca en times tid under jævnlig omrøring.
Så drysses melet over løgene og det vendes rundt. Herefter tilsættes boullion.
Timian og laurbærblade kommes i en tepose (så det kan fiskes op igen) og kommes i suppen.
Suppen skal nu simre i ca 20 min.
 
Mens suppen simrer ristes franskbrødet på 180 grader, så det bliver helt tørt. Herefter smages suppen til med salt og peber.
 
Suppen hældes nu i skåle, som kan tåle at gå i ovnen (fx portionsanrettet) og hver skål får et "låg" af franskbrød, som så dækkes med rigeligt ost.
Hele herligheden ryger nu en tur i ovnen til osten bobler og bliver gylden.

opskrift tilføjet af Sara Waack-Möller Mon, 22/06/2015 - 19:30


Du skal bruge: 
500 g løg
20 g smør
½ dl lagereddike eller anden lys eddike
40 g rørsukker nogle kviste timian
Havsalt & peber fra kværn

Fremgangsmåde: 

Pil løgene og skær dem i skiver. Sauter dem ved svag varme i smørret, til de skvatter sammen. Kom eddike, sukker og timiankviste ved. Skru helt ned for blusset og lad løgene simre, til de smelter sammen til en fin, gylden løgmarmelade. Smag til med salt og peber.

opskrift tilføjet af anonym Wed, 20/02/2013 - 21:26